Cito spelling

Cito spelling

Met de toetsen Spelling werkwoorden kunt u vaststellen hoe vaardig een leerling is in het spellen van werkwoorden. Hoewel in de voorafgaande jaren aan de spelling van werkwoorden wel enige aandacht wordt besteed, ligt het accent voor het systematisch aan de orde stellen van werkwoordspelling in het basisonderwijs toch vooral in de twee hoogste leerjaren. De toetsen Spelling werkwoorden zijn dan ook bestemd voor de groepen 7 en 8: eind groep 7 en begin of medio groep 8. U kunt de door uw leerlingen behaalde scores vergelijken met de scores van een landelijke referentiegroep. U kunt deze vergelijking zowel voor individuele leerlingen maken als voor de groep als geheel. Bovendien maakt de meettechniek die aan de toetsen ten grondslag ligt het mogelijk de scores van een leerling op de verschillende meetmomenten (eind groep 7 en begin of medio groep 8) te vergelijken. Dit stelt u en uw collega's in het team in staat om de ontwikkeling van leerlingen op het gebied van werkwoordspelling van eind groep 7 tot en met begin of medio groep 8 te volgen. Mede op basis van de toetsresultaten van de leerlingen kunt u het onderwijs op groepsniveau en schoolniveau volgen en evalueren en zo nagaan of uw school beantwoordt aan de doelstellingen die u nastreeft. 
Bij werkwoordspelling gaat het om veranderlijke woorden. Dat wil zeggen dat onder invloed van het zinsverband de schrijfwijze kan veranderen. Horen we het woord 'treed', dan kunnen we dit op twee manieren schrijven: treed als het onderwerp ik is en treedt als het onderwerp hij is. Dit probleem komt alleen voor in de onvoltooid tegenwoordige tijd: de 'tijd van nu'. In de onvoltooid verleden tijd, de 'tijd van toen', komt dit niet voor: ik trad en hij trad. Lang niet alle werkwoorden in de Nederlandse taal leveren problemen op. De meeste problemen komen voor bij de werkwoorden waarvan de stam eindigt op een t of een d: houden, branden, binden, praten, wachten, haten. 
Spellingfouten van leerlingen kunnen gekoppeld worden aan spellingcategorieën. In de toetsen Spelling werkwoorden worden vijf spellingcategorieën onderscheiden, die zijn onderverdeeld in een aantal subcategorieën. Deze categorieën zijn geselecteerd op basis van een uitgebreide methodeanalyse. Een volledig overzicht van de spellingcategorieën vindt u in de Inhoudsverantwoording in deze map. Zowel in groep 7 als in groep 8 komen alle hoofdcategorieën aan bod. Sommige subcategorieën worden slechts op één afnamemoment getoetst. 

Share by: