Cito woordenschat

Cito woordenschat

De toets Woordenschat voor groep 8 is een onderdeel van het Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS). Met het Cito Volgsysteem kunt u de vorderingen van individuele leerlingen, groepen leerlingen en het onderwijs op uw school van groep 1 tot en met 8 volgen. De gegevens bieden u de mogelijkheid het onderwijs op individueel niveau, op groepsniveau en op schoolniveau te evalueren. Naast de toets treft u in deze handleiding aanwijzingen aan voor signaleren, analyseren en handelen. 
Halverwege de jaren negentig bracht Cito de toetspakketten Woordenschat en Leeswoordenschat uit. Deze pakketten zijn vanaf het schooljaar 2008/2009 geleidelijk vervangen door de toetsen Woordenschat voor groep 3 tot en met 8. In de periode 2009 tot 2011 zijn er opgaven geconstrueerd voor groep 8. De opgaven zijn genormeerd in 2011 en 2012. Het Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS) voorziet in een optimale onderlinge afstemming van de verschillende woordenschattoetsen in het basisonderwijs. De toetsen Woordenschat en de woordenschattaken in de Entreetoetsen en de Eindtoets zijn met de komst van de nieuwe toetsen ook wat betreft de rapportage helemaal op elkaar afgestemd. Ook presenteren we bij de rapportageoverzichten de nieuwe niveau-indeling I tot en met V. U kunt er echter ook voor kiezen de 'oude' indeling A tot en met E te blijven gebruiken. Voor beide niveau-indelingen treft u registratieformulieren aan. Tot slot besteden we extra aandacht aan de interpretatie van de behaalde scores en het gebruik ervan op schoolniveau om de toetsresultaten bij schoolzelfevaluatie en integrale kwaliteitszorg in te kunnen zetten. 
In deze handleiding staat in hoofdstuk 1 algemene informatie over de toetsen Woordenschat, onder andere over doel en inhoud van het instrumentarium. In hoofdstuk 2 vindt u alle praktische informatie voor het afnemen van de toets. Na de afname kijkt u het opgavenboekje van de leerlingen na en verwerkt u de resultaten op registratieformulieren (onder andere op een groepsrapport en op leerlingrapporten). In hoofdstuk 3 kunt u lezen welke registratieformulieren er zijn en hoe u daarmee om moet gaan. Na het invullen van de registratieformulieren komt de fase van de interpretatie. Daarbij gaat het om de vraag wat de gevonden resultaten voor uw onderwijs betekenen. In hoofdstuk 4 treft u informatie aan over de interpretatie van de resultaten op leerlingniveau en in hoofdstuk 5 vindt u informatie over de resultaten op schoolniveau. Daar kunt u lezen hoe u de resultaten in het kader van school-zelfevaluatie kunt gebruiken. De woordenschattoetsen kunnen ook in het speciaal basisonderwijs gebruikt worden. In hoofdstuk 6 vindt u de aanvullende informatie die van belang is om de toetsen in dit type onderwijs in te zetten. Deze informatie kan ook nuttig zijn als bij u op school een of meer speciale leerlingen het reguliere basisonderwijs volgen. In de bijlagen vindt u de lijst met goede antwoorden, de tabellen waarmee u de toetsscores kunt omzetten naar vaardigheidsscores en een niveau-aanduiding. Ook staan in de bijlagen tabellen waarmee u de gemiddelde score van uw school kunt vergelijken met die van andere scholen. 
Nieuwe alinea
Share by: